“Bir insanın sahip olabileceği en değerli şeylerden birigüzel bir gülümsemedir.”
Zirkonyum Dişler
Zirkonyum porselen kaplamaların ışık geçirgenliği, metal kaplamalara kıyasla daha fazla olduğu için diş etlerinde koyu bir renk oluşturmazlar ve ileride metal kaplamalı porselen dişlerde olabilecek diş eti kenarından siyah renk yansıma riski olmaz. Ayrıca zirkonyumun ışığı geçirebilme özelliği sayesinde aynı zamanda dişlerde meydana gelen mat görüntünün kaybolarak dişlerin orjinal rengine daha yakın bir görünüm almasıyla daha doğal, daha şeffaf ve daha sağlıklı görünmesini sağlamaktadırlar. Zirkonyum alt yapılı porselen kaplamaların diş etleriyle uyumları çok iyidir ve bu sebeple zirkonyum alt yapılı diş kaplamalarının etrafında diş eti hastalığı oluşma riski, metal destekli porselen diş kaplamalarına göre daha düşüktür.
Isıyı yalıtma özelliğinin iyi olması sebebiyle metal alt yapılı porselen kaplamalara oranla ısıyı daha az ilettikleri için zirkonyum alt yapılı porselen dişlerde soğuk/sıcak hassasiyeti oluşmaz. Zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar hem ön hem arka dişlerde güvenle kullanılabilir. Ayrıca doku dostu bir malzeme olan zirkonyum diş kaplama, metale karşı alerjisi olan bireyler için kullanılabilecek alternatif bir tedavi yaklaşımıdır.
Full Seramik Protezler ( E-Max, Empress )
E-max veya Empress Porselenler,alt yapısında güçlendirilmiş porselen bulunan ya da tamamıyla blok olarak güçlendirilmiş porselenden yapılan estetik olarak en gelişmiş kaplamalardır. Bu tür kaplamalarda diğer kaplamalardaki gibi metal alt yapı ya da zirkonyum alt yapı bulunmamaktadır.Laboratuvar aşamaları tamamıyla bilgisayar destekli özel tarayıcı ve yazıcı sistemler ile gerçekleştirilir.Bu nedenle teknik olarak oldukça hassas uygulamalrdır.
Özellikle estetiğin çok önemli olduğu ön grup dişlerde, tek diş kaplamalarında ya da nadiren arada bir veya iki eksik dişin bulunduğu kısa köprü uygulamalarında ve lamina yapılamayacak kadar fazla madde kaybı olan dişlerde alternatif materyallere göre estetik üstünlüğü nedeniyle tercih edilmektedir.
Porselen Lamina
Latince yaprak demektir. Dişlerin kesilmeden sadece ön yüzlerinin 0.3-0.7 mm inceltilerek yapılan ve sağlam diş dokusunun en az kaybedildiği yöntemdir. Bu inceltilen alana porselen diş laminalarının özel yöntemlerle yapıştırılma işlemidir. Beyazlatma ile sonuç alınamayan ileri derecede renkleşmiş dişlerde, yapısal formu ve şekli kötü olan dişlerde, ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama), kırık veya aşınmış dişlerin tamirinde ,rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde porselen lamina dişler tercih edilebilir.